Sa ponosom dočekasmo dvadesetu jubilarnu brdsko brzinsku auto utrku koja se dugi niz godina vozi za prvenstvo Centralno Evropske Zone ( 14 zemalja centralne evrope ), Prvenstvo Hrvatske i Šampionat Bosne i Hercegovine. Organizacija utrke je uslijedila kao i svih godina unazad nekoliko mjeseci prije i najkraće rečeno USPJELI SMO.

Prvi automobilistički događaj tj. prva brdsko brzinska auto utrka na ovim prostorima održana je 1999 godine. Šest godina uspješne organizacije utrke za Šampionat BiH bio je AMK Cazin na čelu sa Predsjednikom Asimom Delalićem.

Kako 2005 godine nije vožena utrka u Cazinu, naredne 2006 godine AMK Extra Sport se prijavljuje za organizaciju sedme po redu utrke za šampionat BIH. Želja za uspjehom bio je motiv svih članova kluba i organizacionog odbora utrke. Za kratko vrijeme uspjeli smo ispuniti sve minimalne uvjete i 2008. godine upisujemo se u kalendar Centralno Evropske Zone.

Organizacioni tim kluba Extra Sport sa pokroviteljem i partnerom u organizaciji utrke grad Cazin na čelu sa gradonačelnikom Nerminom Ogreševićem, prihvatio se svih izazova koji su slijedili. U ovim proteklim godinama grad Cazin i auto utrka sem sto su dali do značaja i širenja automobilskom sportu Bosne i Hercegovine, veliki poklon dobili su i svi korisnici, vozači, putnici koji se voze dionicom puta M4.2. Pored novog i posebnog asvalta i kompletna saobraćajna infrastruktura je ugrađena na ovoj dionici od 4 kilometra na kojoj se vozi auto utrka, samim tim je sigurnost u saobraćaju daleko unaprijeđena. Kako su prve utrke u BIH bile otvorenog tipa vrijedno za istaći da je prvi klub i takmičar iz inozemstva bio AK Dubrovnik i takmičar Franić Željko i s područja Dubrovnika Prnić Božo koji je vozio za AK Sarajevo.

Kroz vremeplov od 20 godina Krajiškom Zmijom prodefilirali su takmičari iz cijele Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Slovenije, Italije, Austrije, Slovačke, Češke, Poljske i Mađarske.

Biografija Krajiške zmije je zanimljiva i obimna, periodu ispred nas posvetit ćemo se analizi svih dvadeset godina i u širem kontekstu obajviti puno više o onima koji su se na bilo kakav način potpisali na Krajiškoj Zmiji.

Od srca se zahvaljujem svim takmičarima, svih dvadeset godina koji su se potpisali na nasoj stazi Krajiška Zmija, dali nam podršku i poštovanje svojim prisustvom,zahvaljujem se i svim sportskim funkcionerima koji su doprinjeli opstanku i razvoju cazinske utrke, hvala medijima koji su pratili nas automobilistički događaj i prenosili ga široj javnosti, hvala gledaocima koji su nas pratili direktno na
stazi i putem strem kanala, hvala nasim sponzorima, pokroviteljima i svima onim koji su na bilo koji način pomogli organizaciju naše cazinske auto utrke.

HVALA mom timu, ekipi bez presedana bez kojih je ova priča nezamisliva.

Slike za medije sa utrke CAZIN GREAT PRIX 2019 možete pronaći na sljedećem linku u našoj GALERIJI

Rezultate možete pronaći na sljedećem linku REZULTATI CAZIN GREAT PRIX 2019