U vrijeme vikenda 16. i 17. septembra/rujna 2017. godine, dakle za nekoliko dana, u susjednoj Republici Hrvatskoj, tačnije u Buzetu održaće se automobilistički spektakl, evropska brdska trka “BUZET 2017”.

Na našoj, “Velikoj nagradi Cazin 2017”, iz Buzeta, tačnije iz Auto kluba BUZET, u gostima kod nas su bili gospoda, Mateo Brenko i njegova dva prijatelja Marin Merlić i Toni Pavletić. Pošto u jeku trke nismo našli baš dovoljno vremena za opsežnije druženje, kratko smo porazgovarali s njima i obećali iznaći mogućnosti da dođemo u Buzet na Brdsku trku “BUZET 2017”.

Obzirom da je Brdska trka BUZET usko povezana i dio je velike svečanosti obilježavana Dana Buzeta, koristimo ovu priliku da se zahvalimo Auto klubu BUZET za posjetu našoj brdskoj trci GP CAZIN 2017, i da građanima Buzeta, Auto klubu Buzet, a posebno našim gostima Mateu, Marinu i Toniju čestitamo Dane Buzeta, sa željom da svi organizirani događaji tim povodom u Buzetu proteknu u lijepom i dobrom raspoloženju.

AMK Extra Sport vrši pripreme da se veći broj članova našeg kluba pridruži obilježavanju Dana Buzeta i prisustvuje brdskoj trci Buzet 2017. Postoji i velika vjerovatnoća da će i nekoliko sudaca iz našeg kluba biti angažirano na trkaćoj stazi Buzet, i tako uzeti učešće na suđenju ove trke.

NAŠI DRAGI PRIJATELJI IZ BUZETAIstovremeno pozivamo sve ljubitelje automobilističkog sporta da 16. i 17. septembra ove godine posjete taj prelijepi Istarski grad i osjete usijanu atmosferu Buzeta, spravljenu od benzina i adrenalina Evropskog nivoa, na već legendarnoj Brdskoj trci BUZET!

Uspješna tradicija auto-sporta u Buzetu datira još iz pedesetih godina prošlog vijeka, kada se skupina tamošnjih entuzijasta prihvatila organizacije moto utrke. Posebno je zanimljiv podatak da se automobile u Buzetu u to vrijeme moglo nabrojati gotovo na prste jedne ruke. Uz poneki «topolino», glavninu su «oktanskih» ljubimaca činila službena vozila buzetskih radnih organizacija. Iz te daleke povijesti posebno se pamti karting utrka na kojoj su nastupili vozači iz pet evropskih zemalja, a Buzet je na automobilističkim kartama bio označen i kao priređivač ocjensko-spretnosnih vožnji za regionalno prvenstvo. Osim sve kvalitetnijih «oktanskih» manifestacija, Buzet je tada imao i vrlo uspješnu automobilističku «posadu» koju su sačinjavali Đani Šverko, u ono vrijeme jedno od poznatijih imena jugoslavenskog auto-sporta, Zvjezdan Nežić, Serđo Šverko i Mario Poropat…

O istoriji Buzeta, Buzetskih trka i ovogodišnjoj Buzetskoj brdskoj trci, više možete pročitati OVDJE, a da u Buzetu svake godine bude više od 200 takmičara, možete vidjeti on-line rezultate trke u Buzetu iz 2015.godine klikom OVDJE.

Sportski pozdrav za sve ljubitelje auto-sporta,

CAZIN GRAND PRIX Team.