U drugom vikendu mjeseca jula, posjetili smo europsko prvenstvo u driftanju u austrijskom gradu Hartbergu u pokrajini Štajerskoj.

Driftanje je stil vožnje u kojem vozač koristi gas, kočnice, kvačilo, prebacivanje brzina i ulaz upravljača kako bi održavao automobil u stanju prekomjernog upravljanja dok manevrira iz okreta u zavoj. 

Drifteri naglašavaju kontrolu automobila koordinirajući ugao volana (ili suprotnog motanja) uz istovremenu modulaciju papučice za gas i kočnice kako bi se balans težine automobila pomicao naprijed-nazad kroz okuke. Štaviše, oni to nastoje postići držeći se idealne trkačke putanje ili označenih „odsječnih tačaka“ ako se zanose u duelu, te održavajući ekstremne uglove klizanja. To je najteži, najzahtjevniji i najuzbudljiviji način vožnje automobilom na stazi.

Europsko prvenstvo u driftanju se prvi put održalo 2014 godine sa skromne 3 runde, da bi već godinu poslije broj rundi povećan na 5 zbog interesovanja i većeg broja vozača.

Nakon što sad znamo šta je europsko prvenstvo u driftanju vratimo se u Hartberg i našoj posjeti ovom vrlo dobro organiziranom događaju. Proveli smo cijelu nedjelju na stazi gdje smo imali mogućnost hodanja duž staze u zonama za gledaoce, tek kroz park vozača. Nabrijani automobili sa stotine konjskih snaga, miris benzina, kerozina i spaljenih guma nas je posjetio na našu trku u kanjonu smaragdne rijeke Une.

Prvi i drugi drift dan

U petak, nakon 10 sunčanih dana, nakon početka prve runde, vrijeme se pogoršava, te dolazi do obilnih padavina, grmljavine, oluje i naposljetku poplavljene staze. Organizatori su iz sigurnosnih razloga odlučili odgoditi prvi krug za subotu. Subota je dobro počela za organizatore, a ponajviše vozače. Sunce, uzavreo asfalt davao je dobre prognoze da će dan dobro proći.  I uistinu, subota je bila spektakularna. Nakon kvalifikacija i duela u prvoj rundi natjecanja, izdvojio se dvojac u borbi za prvo mjesto prve runde, Shanahan protiv Wiecek.

Kao obično u duelima su se vozila 2 kruga, gdje je se tempo Poljaka Piotr Wieceka pokazao nenadmašnim za mladog Irca Shanahana. Conorova nanovo sastavljena Toyota GT86 nesumnjivo je nevjerovatne građe, ali razlika u snazi između dva automobila se mogla vidjeti, te se Poljak Piotr postavio na prvo mjesto pobjedničkog postolja i stavio Poljsku na sami vrh Kupa nacija nakon završenog 1. kruga.

Photo by Drift Masters

Treći drift dan

Pripreme automobila, staze, te dolazak gledaoce je počeo ranim jutrom. Utrka je počela po planu, u 9 sati, sa kvalifikacijama. Kvalifikacije su bile spektakularne protekle bez mnogo incidenata, samo poneko izlijetanje i oboren čunj. Jedan interesantan detalj se desio u kvalifikacijama kada se Norvežaninu Tor Arne KVIA uslijed neopreznosti mehaničara u prvom zavoju otvara poklopac motora. Kvia nije stao u stranu već je cijelu dužinu staze odvezao, osvojio odlične bodove i ovacije svih prisutnih gledaoce, te se kvalifikovao u top 32.

Nakon završetka kvalifikacija i kratke pauze krenulo se u top 32 duele, po principu ispadanja. Duele su otvorili vozači Red Bull Drift Brothers tima, gdje su snage odmjerili Conor Shanahan i Elias Hountondji sa svojim potpuno novim G82 BMW M4. Hountondji uzima duel i plasira se u top 16. Dueli su protekli sa mnogo agresivnih ulijetanja u krivine, odustajanja i dogovorenih ponavljanja krugova. Na kraju dana drugu rundu Drift Masters-a ostvaja jučerašnji pobjednik Poljak Piotr Wiecek, te nakon dva prva mjesta ubjedljivo vodi sa skoro 70 bodova razlike od drugoplasiranog Shanahan-a.

Na naše ugodno iznenađenje našao se tim iz susjedne nam Srbije iz Kragujevca. Miloš Đorđević Zeka je dvostruki prvak Srbije, a na Drift Mastersu nastupio je prvi put u svom novom autu Toyoti GT86. Nažalost Zeka nije uspio proći kvalifikacije te je u dvije runde osvojio po 1 bod te se nalazi na 42. mjestu u poretku vozača. Za Miloša još uvijek nije ništa izgubljeno, ostala su još 3 runde gdje će imati priliku popraviti svoj prosjek i boriti se za prijestolje u veoma gustoj konkurenciji.

Foto-reportažu našeg boravka na ovom spektakularnom događaju možete pogledati na našem Facebook kanalu u sljedećem albumu: Drift Masters European Championship 2021.

 

Sve entuzijaste i ljubitelje auto trka, pozivamo na našu Krajišku zmiju drugog vikenda u mjesecu augustu (13.,14. i 15. august 2021). DOBRO NAM DOŠLI!!!!