Prošlog vikenda je završena druga trka ovogodišnjeg Šampionata BiH na brdskim stazama. Krajiška zmija se još jednom pokazala kao staza dostojna velikih imena ovog sporta. I trening i vožnja protekli su bez ikakvih incidenata i dugih prekida. Na stazi su startovala 63 takmičara, a njih 55 je uspješno završilo.

 

Najbrži na ovogodišnjem Grand Prix Cazin bio je Mađar Laszlo Szasz, prošlogodišnji pobjednik i sad već dvostruki rekorder staze. U toku prve vožnje postavio je novi rekord od 2:10.169, za četiri sekunde brži od prethodnog. Najbrži domaći vozač bio je Boris Miljević, a Suad Hota je bio najbrži u kategoriji automobila.

Jovan Aćimić, koji je još na treningu najavio borbu za rekord, zauzeo je drugu poziciju. Treće mjesto u kategoriji II pripalo je Milošu Asanoviću.

Suad Hota je sa svojom Lanciom u obje vožnje bio skoro za minutu brži nego prošle godine i zasluženo je upisao pobjedu u nekoliko kategorija. U klasi H15, Mario Jurišić mu je bio ozbiljan suparnik, ali je ipak ostvario drugo mjesto, a treću poziciju zauzeo je Miroslav Josipović sa Opel Vectrom ST. U klasi H14 najbolji je bio Golać Jasmin, koji je u prvoj vožnji bio brži od Bakira Hadžića za dvije sekunde. Cazinjanin Hasan Ljubijankić bio je najbrži u klasi H13.

Borba se vodila i u grupi H12 između Bojana Simića u 106-ici i Dejana Vujasina u Yugu. Nakon prve trke Vujasin je imao blagu prednost, ali nije uspio da je sačuva i u drugoj vožnji, dok je Simić oba puta postavio gotovo identičan rezultat.

Igor Stefanovski je bio najbrži u grupi N, a u kategoriji automobila ostvario je drugo vrijeme. Nikola Miljković je trijumfovao u klasi N3, sa 18 sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranog Azera Kurtovića.

Cazin je i ove godine primio mnogobrojne pohvale za organizaciju i pokazao se kao jedna od najboljih utrka u regiji, te prema riječima kompetentnih spada u takmičenja evropskog nivoa.


{phocagallery view=category|categoryid=3}