Za svako poboljšanje i napredak vlastite organizacije nekog događaja, treba posjetiti druge i vidjeti kako to oni rade. Pogotovo vrijedi posjetiti organizatore sa tolikim iskustvom u oblasti organizacije brdskih trka. A Buzetska brdska trka je Evropska brdska trka, kakvu bi i naš tim na čelu sa Samirom Kržalićem i gradom Cazinom želio u bliskoj budućnosti organizirati. Zato su Samir Kržalić, Amir Silić, Sabid Kržalić. Elvis Hairlahović, Dženan Kržalić, Safet Ljubijankić i Irfan-Rifko Kržalić odlučili posjetiti Buzet 2017.

Organizacija brdske trke Buzet 2017 je rađena u sklopu 36. Dana Buzeta, i cijeli Grad Buzet je bio angažovan na dočeku gostiju, takmičara sa njihovim timovima i gledalaca. Takmičenje je organizovano i proteklo bez vidljivih problema, srušen je rekord staze u međusobnom ogledanju Italijana, odnosno trenutnog desetorostrukog prvaka Evrope (Simone Faggioli) i njegovog najvećeg suparnika (Christian Merli). Dosadašnji rekord staze 2:11 srušili su obadvojica. Faggioli 2:05,395 ali ga je Merli podigao na nevjerovatnih 2:04,689 i tako postavio teško dostižnu zadaću od 136,5 km/h prosječne brzine. Vjerovatno Faggioli nije bio dovoljno motiviran, obzirom da je već prije ove trke ostvario rezultate za titulu Evropskog brdskog prvaka za 2017. godinu.

Mi već imamo suce koji mogu suditi Evropske brdske trke. Naime, u suđenju trke Buzet 2017 učestvovali su i dva naša suca, iz “AMK-EXTRASPORT Cazin”, Irfan-Rifko Kržalić i Safet Ljubijankić, uz preporuku, pratnju i podršku predsjednika našeg kluba, Samira Kržalića, a na poziv organizatora Buzet 2017.

Iako se Buzet 2017 nije bodovao za Prvenstvo B&H, na stazi su se pojavila i tri takmičara iz naše zemlje. Naš Nihad Seferagić iz Cazina (AMK Autosport Cazin), po prvi put se našao u Buzetu, kako nam je rekao:”Želio sam da vidim taj toliko popularni Buzet. Da se provozam po Buzetskoj stazi, da provjerim sebe i svoj auto na toj Evropskoj stazi.”, te Harun (N-2000) i otac mu Bakir Hadžić (E1-2000). Bakir je inače ista grupa kao i Nihad (E1-2000), i ovdje je Nihad pokazao karakter te, iako nije bio u konkurenciji, odvezao brže od Bakira . Nihadovo vrijeme je bilo 2:58,503. Čestitamo sve trojici, a posebne čestitke našem cazinjaninu Seferagiću.

Vrijeme u Buzetu, kao i svake godine, veoma promjenjivo. Malo sunca, više kiše, ali sve u svemu jednaki uslovi za vožnju svim takmičarima. Težih nesreća odnosno incidenata koji bi zaokupili pažnju, nije bilo.

Ovu posjetu našeg tima Buzetu pomogao je i pokrovitelj Brdske trke GP Cazin, gradonačelnik Grada Cazina, gospodin Nermin Ogrešević, kojem smo zahvalni na podršci auto-sportu našeg grada.

GP Cazin tim, sretno se vratio kući u nedjelju kasno uveče, veoma umoran, ali i neizmjerno zadovoljan viđenim i novostečenim iskustvom.

Sve čestitke organizatorima Buzeta 2017, i zahvalnost za ukazano nam gostoprimstvo.

GP CAZIN TEAM

“Crni jahač je ponovo u sedlu!”