Nakon svih napora i organizacije brdska auto-utrka u Cazinu „Krajiška Zmija 2020“ neće biti održana zbog pogoršanja epidemiološke situacije sa COVID-19 u našoj državi, te zbog sigurnosti i zdravlja svih učesnika, organizatora, takmičara i posjetilaca.

„Bolno smo donijeli ovu odluku o otkazivanju Krajiške Zmije. Kako mi sa organizacijom utrke idemo nekoliko mjeseci prije, samim tim pravimo i financijske troškove tako da nam ne ide u prilog iščekivanje zadnjeg momenta, da li će biti pogodna situacija za održavanje ili ne i utrošimo značajna sredstva koja valja opravdati bez održane manifestacije, te dosta uloženog vremena ekipe koja radi na samoj pripremi bez naknade.“  – kaže Samir Kržalić, direktor kluba i glavni organizator utrke.

Zajedničkom odlukom smo otkazali sve aktivnosti koje su bile planirane za ovu godinu. Mnogo toga smo uradili da bi ova utrka bila još bolja, mnogo noviteta se trebalo naći na stazi i oko staze kao zabavu za sve posjetioce. Na svu sreću mnogi napori neće biti uzaludni jer sva poboljšanja što radimo, radimo da možemo iskoristiti i narednih godina stoga iduću utrku u Cazinu ćemo pripremiti kao ni jednu do sada.

Virus kodnog naziva COVID-19 je u cijelom motorsport svijetu uzeo svoj danak, otkazane su mnogo utrke a predsjednik FIA-e Jean Todt rekao je:

“Zahvaljujem svim moto-sportskim zajednicama uključenim u akciju #RaceAgainstCovid, koji su je omogućili i učinili uspješnom. To je konkretan dokaz našeg jedinstva i solidarnosti u borbi protiv epidemije COVID-19 i šire, te našeg pozitivnog doprinosa društvu.”

Najveće zadovoljstvo i ohrabrenje posljednjih nekoliko sedmica bili su nam pozivi i upiti od strane takmičara iz nekoliko zemalja o održavanju utrke da li će biti utrka i pitanja o situaciji oko prelaska granice. Naravno tada smo dali pozitivan odgovor da idemo sa organizacijom i da je trenutno sve ok. Upite smo dobili i od naših ljubitelja „Krajiške Zmije“ promotivnih vozača koji željno iščekuju ovu utrku.

Naša očekivanja su da će ovaj opšti cirkus sa COVID – 19 ove godine nestati, te da ćemo se uskoro vratimo našim normalnim načinom življenja  i da naredne godine u dolini rijeke Une i stazi „Krajiške Zmije“ te srednjovjekovnom gradu Ostrošcu napravimo nezaboravan sportsko-automobilistički događaj.

 

#KrajiskaZmija #RaceAgainstCovid #BIHAMK #SAMS #COVID19 #BrdskaUtrka