Kako bi ova vijest kao i sama posjeta bila u službi primjera dobre prakse, edukacije i nadogradnje znanja, prvo izdvajamo dio glavnih informacija o danas zasigurno najatraktivnijoj, najmodernijoj i na temu bezbjednosti, najsigurnijoj brdskoj trci Evrope.

Glassbach Rennen

Brdska trka “Glassbach Rennen” koja datira jos od 1974. doživjela je različite izazove opstanka a danas je jedna od najpoznatijih, najatraktivnijih, najmodernijih i najsigurnijih brdskih trka Evrope. Ista može biti samo inspiracija i podstrek za daljnji razvoj i ulaganje u domaću a evropsku brdsku trku “Krajišku zmiju”.

Posebno razvijeni sistem sigurnosti rute proslavio je svoju premijeru ponovnim rođenjem utrke u Glasbachu 2011. godine. Ovu izvanrednu posvećenost nije propustila odgovorna svjetska asocijacija za moto sport FiA i dovela je do nagrade najvišom ocjenom Europskog prvenstva u usponu (EBM).

Značaj mostova i umrežavanja profesionalaca

Zadnji dan oktobra za rukovodstvo Auto moto kluba Extra Sport i brdske trke “Krajiška zmija” ostaće zapamćen po izuzetnom i značajnom sastanku upravo sa organizatorom i glavnim predstavnikom brdske trke “Glassbach Rennen”, Marcusom Malschom.

Sastanak je održan u zvaničnim prostorijama pomenute utrke gdje se ista i održava, u njemačkom gradu Bad Liebenstein-u. Posjeta i sastanak su trajali gotovo 4 sata na kojem su pored predsjednika AMK Extra Sporta, Samira Kržalića prisustvovali i članovi tima  “Krajiške zmije”, Mr. Elvis Hairlahovic i Arif Ikanović, a obuhvatila je i obilazak staze te posjetu kulturnih znamenitosti koje su sastavni dio brda odnosno staze za utrku, koji se i na temu promocije tradicije i kulture mogu identificirati i usporediti sa našim Ostrožcem, jer je i nama taj dio od izuzetnog značaja i zahvalni smo da organizirajući Krajišku zmiju obuhvatamo i taj važan segment njegovanja kulturno-istorijskih vrijednosti BiH.

Na sastanku je uslijedio i direktan poziv da budemo gosti utrke 2021. godine u obostranoj želji da dovedemo i vozače iz BiH.